Als je een brede muzikale belangstelling hebt, en je bent nieuwsgierig naar muziek van over de hele wereld, dan kun je de compilaties van Putumayo eigenlijk blind kopen. Het recept is vanaf het begin heel simpel geweest, en het werkt nog steeds – je neemt een uitgangspunt, zoekt daar de beste muziek bij en zorgt er voor dat je een mix maakt van veteranen en vers jong volk. De kracht van Putumayo is dan ook nog eens dat ze regelmatig weten te verrassen door de meer dan voortreffelijke keuzes die de samensteller van de muziek maakt. We lopen even de laatste drie compilaties langs.

Vintage France

Op deze verzamelaar kun je goed horen dat Putumayo nooit te puristisch is, want je hoort hier bijvoorbeeld ook de Amerikaanse Madeleine Peyroux, die La Javanaise van Serge Gainsbourg zingt, maar het album begint met oudgediende Juliette Greco met een liedje dat ze in 1957 zong. Een perfecte musette ontbreekt ook niet, maar dan niet een van de meest voor de hand liggende, maar een vrij onbekend juweeltje van het Norbert Slama Trio, Nany. En de jonge singer/songwriter Francesca Blanchard nam de klassieker Sous le Ciel de Paris zelfs speciaal voor deze compilatie op. En zo staan er nog veel meer hartverwarmende pareltjes op dit sublieme verzamelalbum.

Women of Brazil

Astrud Gilberto en Carmen Miranda zijn de Braziliaanse zangeressen die de rest van de wereld wellicht kent, maar deze compilatie laat ons kennismaken met elf Braziliaanse zangeressen die dezelfde zwoele sfeer op kunnen roepen, hetzelfde warme zomergevoel en dezelfde melancholie. Ook hier geen purisme, want het album opent met een band uit Venetië, Nossa Alma Canta, die de bossanova op zijn braziliaans brengen, met zangeres Rosa Bittolo Bon in een hoofdrol. Opmerkelijke zangeressen die je hier verder hoort zijn onder meer Maguinha, die in Goias, in Centraal Brazilië, geboren werd, maar die haar land in 1970 ontvluchtte tijdens het militaire bewind. Sinds die tijd woonde ze in de USA, Italië en China. Verder hoor je de Zweedse (!) zangeres Miriam Aïda, maar buiten dat alleen nog Braziliianse zangeressen, met onder meer de jonge Aline Morales, die hier het bloedmooie, door haarzelf geschreven Pra Que Sambar zingt. Er valt hier nog veel meer te ontdekken, en ook dit is een album waar je een heerlijk zomers gevoel en een goed humeur aan overhoudt.

Café Latino

In Spanje en Latijns Amerika komen mensen samen voor zogenaamde “tertulias” – informele bijeenkomsten waar muziek gemaakt wordt, poëzie en korte verhalen worden voorgelezen en veel wordt gepraat. Het kan in een huiskamer plaatsvinden, in een bar of een café, maar het gezamenlijke creatieve sfeertje probeert de verzamelaar Café Latino vast te houden, met muziek die gebaseerd is op lokale volksmuziek, met vaak poëtische teksten. Ook hier een zeer gevarieerd gezelschap, van de uit Marseille afkomstige wereldburger (via Londen naar Parijs) Jehro met het zachtmoedige, introverte, melancholieke Salima, tot de heerlijke intieme swing van de Alex Cuba Band in Café Havana. Verder vinden we hier Georgina Hassan uit Argentinië, Alex Alvear uit Ecuador, die hier samen met Marta Gómez (uit Colombia) een heimweelied zingt, Miquel Gil uit Spanje, Sacha Nairobi uit Venezuela, Jose Conde en Roberto Poveda uit Cuba, Amanda Martinez (een Canadese met een Mexicaanse vader een een Zuidafrikaanse moeder) en Monica Giraldo uit Colombia. Of ze in je eigen huiskamer zitten te spelen. Magnifiek.

Nog één ding – je kunt de cd’s van Putumayo ook in vrijwel alle wereldwinkels kopen, en ze zijn niet duur!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.