In het plaatsje Barro di Ribeiro, bij Porto Alegre in het zuiden van Brazilië heeft accordeonspeler Renato Borghetti een ranch. Vlakbij is een oude fabriek aan de oever van de Guaiba rivier die door het dorp stroomt door de dochter van Borghetti, die architect is, omgetoverd tot een multifunctioneel muzikantenparadijs, met een accordeonfabriek, een accordeonschool en een concertruimte.

De accordeon waar we het hier over hebben is de “gaita ponto” de acht bas diatonische accordeon van de Rio Grande do Sul. . In deze inspirerende omgeving is dit album opgenomen met het kwartet van Renato Borghettti, die zelf uiteraard accordeon speelt. Hij schreef ook de meeste van de twaalf composities, en speelde samen met vrienden waar hij al meer dan twintig jaar mee speelt, en dat kun je horen.

De ritmes zijn typisch zuid-Braziliaans, met milonga’s, vaneiras, xote en nog wat voor ons redelijk onbekende ritmes die allemaal op een bijzonder spannende en tegelijk klassieke manier worden uitgevoerd. Eén voet in de traditie, en verder op avontuur, zo zou je het kunnen zeggen.
Naast Borghetti op de diatonische accordeon horen we Pedrinho Figueiredo op fluit en sopraansax, Daniel Sa op gitaren en Vitor Peixoto op piano en cajon. Een pracht van een groeiplaatje.

Luister hier naar een paar fragmenten: