Retimbrar is een negenkoppige Portugese band die voor haar tweede album Levantar do Cháo maar liefst tachtig gastmusici hebben uitgenodigd. Je zou denken dat zoiets chaos zou opleveren, maar de doelstelling van de band was om traditionele Portugese muziek en ritmes in een nieuw jasje te steken, en dat is ze in de meeste gevallen gelukt.

Soms klinkt het, als je aan die opzet denkt, wat mij betreft nog net iets te traditioneel, maar meestal klinkt het allemaal fris en energiek en weten ze de traditie inderdaad een boost te geven. Luister maar eens naar Maneio, waarin ze worden bijgestaan door Grupo Folclórico Tradições do Baixo Douro. Of luister naar Coisas da Minha Terra dat mooi met drums inzet, met Mareantes do Rio Douro en opnieuw Grupo Folclórico Tradições do Baixo Douro Levantar do Chão Traditional.

Het drummen en de zang van Retimbrar houdt alles bij elkaar., maar de arrangementen worden vaak bepaald door de gasten, en op een wonderlijke manier voelt het album als één geheel. Twaalf nummers, waarvan er een paar live zijn opgenomen, wat voor een mooi einde van het album zorgt. Aanstekelijke muziek en een band die ik graag een keer live zou willen zien.

Luister hier naar een paar fragmenten: