Toen Ravi Shankar tijdens het Concert for Bangla Desh (dat hij samen met George Harrison van de Beatles organiseerde) in 1971 in Madison Square Garden in New York begon met zijn optreden kreeg hij al heel snel een enorm applaus, waarop hij verbaasd opkeek en nuchter constateerde: “Als jullie dit al mooi vinden wordt het nog wel wat, want ik was alleen nog maar aan het stemmen.” Dat geeft wel een beetje aan op wat voor manier het jonge publiek dat Beatles en Byrds adoreerde zo aantrok in de muziek van Shankar – het waren ongekende Oosterse klanken waar je je mooi op kon laten meedrijven. De klassieke Indiase sitarmuziek die Shankar speelde zal door weinigen toen echt ten volle gewaardeerd zijn.

Tegenwoordig zijn we al heel wat meer gewend aan wereldmuziek en is de tijd rijp voor een hernieuwde kennismaking met de grootmeester van de sitar, en dan is de Rough Guide to Ravi Shankar een mooie introductie. Op het album vind je onder meer de uitvoering van Tilak Shyam die hij in 1966 opnam (die duurt bijna een half uur) en de opname van dezelfde compositie die gemaakt werd tijdens zijn laatste Indiase optreden in 2012, toen hij al tweeënnegentig was. Hij overleed niet veel later. Geduld, tijd en aandacht zijn wel vereist bij het luisteren naar deze muziek, want er zitten zoveel subtiele details in dat het even duurt voor je de muziek echt doorgrond hebt.

Luister hier naar een paar fragmenten:

Zakir Hussain is in het Westen wat minder bekend als Ravi Shankar, maar hij is op de tabla zeker zo’n grote meester, en een overzicht van zijn opnames door de jaren heen levert een mooi beeld op van de tabla in de Indiase klassieke muziek. Elke compositie vertelt een ander verhaal, waar je open voor moet staan. Het gaat bij tabla niet alleen om het ritme, het gaat om de taal die de tabla spreekt, en als je dat eenmaal een beetje door begint te krijgen ga je anders naar deze muziek luisteren en worden de composities fascinerende korte verhalen. Zoals bij de meeste Rough Guides krijg je hier ook waar voor je geld, niet alleen kwalitatief, maar je krijgt ook meer dan een uur muziek voor een meer dan schappelijke prijs, en een voortreffelijke introductie in een intrigerende muzikale wereld.

Luister hier naar een paar fragmenten: