In het midden van de enorme Indische Oceaan ligt het eiland Rodrigues, ten oosten van Mauritius en Reunion. In de loop der eeuwen hebben alle koloniale landen het wel in bezit gehad – Nederland, Engeland, Portugal en Frankrijk. Diego Rodrigues, de naamgever, ontdekte het toen nog onbewoonde eiland in 1538, maar pas tweehonderd jaar later vestigden de Fransen er zich voor het eerst. Die haalden slaven uit Afrika als arbeiders. de Brittten namen het eiland na de Franse revolutie over in 1809, en in 1834 schaften de Britten de slavernij af. Na een afscheiding van Mauritius wilden de eilandbewoners bij Groot- Brittanië blijven horen, maar dat werd afgewezen. Sinds 2002 is het eiland autonoom, met een regionaal bestuur binnen de staat van Mauritius. Het eiland heeft veertigduizend inwoners, de meeste daarvan Afrikaans en katholiek, met kleine Europese, Indiase en Chinese minderheden. De taal is Frans gebleven, en Rodriguais, een soort Frans Creools.

De muziek die het trio Sakili speelt is Séga, ook wel de blues van de Indische Oceaan genoemd, waarin de invloed van West-Afrika goed terug te horen is, met een mix van Europese polka’s en quadrilles. Als je van zydeco en cajunmuziek houdt zul je hier ongetwijfeld ook erg van genieten, want dit is soms cajun op zijn puurst. Op Rodrigues spelen ze de 6/8 ritmes sneller dan normaal en feller dan normaal.

Sakili bestaat uit Vallen Pierre Louis op kabossy (snaarinstrument) en zang, Francis Prosper op frame drum en zang en Ricardo Legentil op accordeon en zang. Prosper schreef zes van de twaalf nummers, Louis vier. En ja, je hoort elke keer alleen die drie mannen. Verbazingwekkend. Mooi album.

Luister hier naar een paar fragmenten: