Samba Touré is een gitarist, zanger en componist uit Mali, en Wande is de derde cd die hij voor het Duitse label Glitterbeat maakte. Het is bijzondere muziek, duidelijk Afrikaans, maar tegelijkertijd grenzeloos en tijdloos, met een ongewone warmte en ontspannen feeling, terwijl het tegelijk heel spannende muziek is.

Luister maar eens naar de opener Yo Pouhala, en hoe de gitaar van Touré en de percussie fantastisch samengaan met de zang:

samba touré - yo pouhala     

Even later komt er dan een nummer dat al net zo relaxt klinkt maar wel met een onweerstaanbare gitaarriff die onmiddellijk uitnodigt om te gaan dansen. Luister naar het begin van Yerfara en probeer maar eens stil te blijven zitten:

samba touré - yerfara     

En dan is er het prachtige titelnummer Wande, dat feitelijk een liefdesliedje is voor zijn vrouw:

samba touré - wande     

En ik laat je ook nog even een stukje horen van de afsluiter van dit magnifieke album, Tribute to Zoumana Tereta. Tereta was een sokou vioolspeler die vaak met Touré samenspeelde, en een sample van zijn spel loopt door het hele liedje heen, zodat hij voortdurend ook zelf aanwezig is:

samba touré - tribute ro zoumane tereta     

De rest van het album is net zo mooi, kan ik je verzekeren, dit is de muziek van Mali nu, traditionele Malinese muziek in een nieuwe jas, met Samba Touré op een avontuurlijke muzikale reis, heel ontspannen en tegelijk op een mooie manier heel spannend. Een absolute aanrader – een perfecte zomerplaat!