Rire avec Charlie betekent lachen met Charlie Chaplin. Samson Schmitt is een virtuoos op de gypsy gitaar, maar zijn muziek gaat verder dan de gypsy swing, al hoor je stukjes van de erfenis van Django Reinhardt in zijn muziek terug. Maar Schmitt zet avontuurlijke stappen verder in de muziek, ook door de samenwerking aan te gaan met twee andere fenomenale Luikse muzikanten – violist Joachim Iannello en pianist en trompettist Johan Dupont. Vooral de combinatie piano en gitaar is vaak verbluffend mooi, omdat deze twee instrumenten elkaar hier op een manier weten te vinden die je niet vaak eerder hoorde.

Een trio, dat hier negen composities van Schmitt uitvoert, en één nummer dat ze met zijn drieën schreven, Home Records, een ode aan het platenlabel dat wel vaker avontuurlijke musici een kans biedt om hun muzikale avonturenreis te laten horen aan een breder publiek.

De muziek swingt, is heerlijk melodieus, spannend van begin tot eind en met heel veel onverwachte details. De drie musici verrassen elkaar voortdurend, lijkt het wel, en spelen constant op elkaar in – een beter trio zul je niet vaak horen. Tegelijk klinkt het allemaal licht en vrolijk, met een vage ondertoon van melancholie – maar er mag absoluut gelachen worden. Er wordt wereldmuziek van verschillende smaken doorgeroerd, jazz, en zelfs klassiek, en de muziek die ontstaat is zonder meer onweerstaanbaar en licht verslavend. Een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: