Sharon Shannon is een Ierse accordeoniste die altijd al het avontuur opzocht. Vanaf de tijd dat ze met The Waterboys speelde toen ze zomaar van punk naar een Amerikaanse wals of Ierse jigs konden overstappen om bij een New Orleansblues te eindigen, is ze later in haar soloperiode ook de samenwerking blijven zoeken met muzikanten van alle hoeken van de wereld, en dat ging dan van reggae tot Bretonse muziek, Argentijnse tango, Amerikaanse folk en country en nog zo het een en ander.

Sacred Earth begon toen Shannon in New Mexico uitgenodigd werd mee te spelen met zanger/muzikant Alyra Rose. Paul Trujillo, die de twee aan elkaar had gekoppeld, stelde Shannon ook voor aan twee Native American musici, Steve Rushingwind en Arvel Bird, waarmee ze in een indianenreservaat hebben gespeeld. Toen begon het avontuur pas echt, en werd ook Justin Adams erbij gehaald, die weer veel van doen had met de productie van een aantal Afrikaanse albums van Toearegmusici.

Het resultaat is verbluffend, want hoewel het een buitengewoon gevarieerd album is geworden, met zelfs een versie van Jim Reeves’ klassieker He’ll have to go is het toch ook een mooi uitgebalanceerd album dat volledig klopt. Dat ligt voor een groot deel aan het magnifieke accordeonspel van Sharon Shannon, die steeds de grote verbindende factor blijkt te zijn. Sublieme feel-good muziek is het resultaat – dit is echt zo’n album waar je een glimlach van op je gezicht krijgt die ook niet meer weg gaat. Ik laat je hier fragmenten horen van de eerste twee nummers en het laatste nummer, allemaal meegecomponeerd door Shannon.

  • Sharon Shannon – Sacred Earth – Celtic Collections CCCD1100
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Sacred Earth

Luister hier naar een paar fragmenten: