Stella Chiweshe komt uit Zimbabwe en is een meester op de mbira, een soort duimpiano. Mbira is ook de naam van de muziek die door het Shonavolk al eeuwenlang gespeeld wordt, en het is zowel religieuze als seculiere muziek die sterk in contact staat met de geesten van mensen, water, stenen, vogels en bomen.

Chiweshe hoorde in haar jeugd vooral blanke popmuziek en had helemaal geen belangstelling voor deze Shona-traditie, maar rond haar pubertijd begon dat te veranderen en werd ze door de muziek gegrepen en werd het een echte passie. Leren was moeilijk, want mannen wilden het een meisje niet leren, en instrumentmakers wilden er geen voor haar bouwen. Haar debuutsingle Kasahwa nam ze op met een geleende duimpiano in 1974, in wat toen nog Rhodesië heette en nog steeds een Britse kolonie was. Dat nummer was meteen een lokale sensatie, en het is samen met andere zeldzame singles te vinden op een album dat door het label Glitterbeat is uitgebracht.

De kracht en passie van een heel jonge Chiweshe zijn onmiskenbaar. Dit album met vroege singles is een fascinerende introductie in de wereld van Mbira – een intrigerende tijdreis met muziek die eigenlijk ook tijdloos is. Een magnifiek plaatje.

Luister hier naar een paar fragmenten:

stella chiweshe - ratidzo     
stella chiweshe - kasahwa     
stella chiweshe - nhemamusasa