Mola Sylla is een Nederlandse Senegalees, Boa Sissoko een Belgische Senegalees en Wouter Vandenabeele een Belg. Ze vonden elkaar in de muziek, en ze noemden hun trio Tamala, wat zoveel betekent als reizigers. Mola Sylla kende ik al van het bijzondere trio Vershki da Koreshki dat hij samen met twee Russische muzikanten vormde, en waarmee hij ook al opmerkelijke wereldmuziek maakte die in geen enkel hokje paste.

Wouter Vandenabeele kennen we van vele folkprojecten, waarbij de vele wereldfusiebands als Olla Vogala misschien wel het bekendste zijn. Samen met Bao Sissiko maakte Wouter voor homerecords een magnifiek album La musique d’Issa Sow, waarin bleek dat de violist Vandenabeele en de koraspeler Sissiko bijna magische dingen voor elkaar konden krijgen. Traditie en improvisatie gaan bij deze musici perfect samen, en dat levert buitengewoon spannende muziek op. Ook Sylla komt, net als Sissiko, uit een Senegalese familie van Griotten, en hij heeft een stem die meteen bij je binnenkomt, al versta je geen woord van wat hij zingt.

Een virtuoze koraspeler, een gepassioneerd zanger en een veelzijdige violist gaan samen op muzikaal avontuur en maken een reis die wij als luisteraar niet graag hadden willen missen. Want dit Tamala is een juweel van een album, waarin je kunt horen dat drie mannen die goed naar elkaar luisteren en die samen intensief muziek gaan maken kleine wonderen kunnen verrichten. Subliem!

Luister hier naar een paar fragmenten:

tamala - salubrité     
tamala - zanzibar, tribute to bi kidude     
tamala - xafamaya