Carlos Gardel was de eerste echte grote tangozanger, de man die eigenlijk min of meer de standaard heeft gezet – zo hoort een zanger te klinken die tango zingt! Je kunt Gardel met recht een tangolegende noemen, maar zijn muziek was lang alleen maar vrij beroerd verkrijgbaar – op slecht klinkende verzamelaars bijvoorbeeld. Nu is er de Rough Guide to Tango Legends met een aflevering voor Carlos Gardel, met bijna vijf kwartier aan geremasterde muziek.

Dat betekent niet alleen dat je zevenentwintig nummers lang kunt genieten van Gardel in goede geluidskwaliteit (hoewel dat met opnames van zo’n tachtig jaar oud soms een relatief begrip is) maar ook dat er uit zijn totale oeuvre van 750 liedjes een meer dan uitstekende keuze is gemaakt, waardoor je van begin tot eind geboeid zit te luisteren naar een legende die volstrekt terecht een legende genoemd wordt.

Gardel schreef voor een groot deel zelf zijn materiaal, zoals het magistrale El Dia Que Me Quieras of Volver, en hij was vernieuwend, zowel op tekstueel als op muzikaal gebied. En dan was er natuurlijk vooral ook die stem, de ontspannen en tegelijk robuuste manier van zingen met die prachtige bariton die perfect was toegesneden op de tango. Magnifiek! The Rough Guide to Tango Legends: Carlos Gardel betekent vijf kwartier puur genieten van absolute superieure topklasse.

  • The Rough Guide to Tango Legends: Carlos Gardel – Rough Guides RGNET1329CD – distr Music & Words

Luister hier naar een paar fragmenten: