Johanna Johula is een Finse accordeoniste die de tango binnenstebuiten keert, en er een soort tekenfilmtango van maakt, een tango met krankzinnige verhalen. Ze componeert regelmatig voor theater, misschien heeft het daar wel mee te maken, maar haar muziek heeft in ieder geval nog steeds de onweerstaanbare energie en passie die de tango hoort te hebben, dus dat zit wel goed.

En verder weet ze, ondanks haar heerlijk oneerbiedige aanpak, toch ook wat van de melancholie van de echte tango vast te houden, en ook dat is erg mooi. Fantasiatango dateert al van 2010, maar blijft een onweerstaanbaar meesterwerkje. Fris, energiek, spetterend, met naast de accordeons van Juhola ook een belangrijke rol voor de elektronica van producer Tuomas Norvio.

Als accordeoniste is ze niet alleen ongehoord creatief en avontuurlijk, maar ook buitengewoon virtuoos in haar manier van switchen van tango naar klassiek, jazz of pop – dat gaat allemaal schijnbaar moeiteloos. Veel verschillende composities, met veel variatie en veel felle contrasten, ook weer zoals dat in de tango hoort, maar alles perfect gedoseerd, en steeds ongehoord spannend.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.