Iedereen die gepassioneerd met de tango aan de haal gaat kan op mijn warme belangstelling rekenen, want de tango leent zich bij uitstek voor experimentele avonturen, zolang je de passie maar niet vergeet. El Juntacadaveres is de band van de Argentijnse Enrique Noviello, die in Buenos Aires groot werd gebracht met bebop en Charlie Parker. Tien jaar geleden verhuisde hij naar Antwerpen, en die tien jaar Antwerpen roerde hij door de tango, de jazz en rock en hiphop, waardoor de muziek van zijn band El Juntacadaveres het label triphoptango opgeplakt kreeg.

De muzikanten die hij om zich heen verzamelde komen uit de jazz, de pop, tango en latin, en de muziek die ze maken is dan ook een stomende, energieke mix van dat alles, met perfect passende raps, een scratcher die naadloos in de sound past, een vooral een strakke bandoneonist die het hart en de ziel van de band vormt. De passie en de melancholie van de tango zijn, zoals het hoort, stevig aanwezig, en dat alleen al maakt dit een mooi plaatje. Maar El Juntacadaveres zet de tango ook op haar volstrekt eigen manier naar haar hand, met energieke, soms bijna agressieve grotestadsmuziek als resultaat.

Luister hoe ze hun album starten met Cortita y el pie – ik ben dan meteen helemaal mee, en dan wordt het alleen nog maar mooier. Een schitterend album!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.