Melingo is Daniel Melingo, zanger, componist en multi-instrumentalist, Argentijn van Griekse voorouders, dus bij zijn “nueva tango”, waarin vaak niet heel veel tango te ontdekken valt behalve de verschroeiende passie, vind je ook de rembetica terug, de Griekse blues. Als zanger zou je hem kunnen vergelijken met Tom Waits of Paolo Conte, maar Melingo heeft dan net weer even een iets rauwer randje, en zijn muziek is net wat onvoorspelbaarder en spannender.

Voor Oasis schreef hij zelf alle nummers, en speelde hij alle instrumenten: piano, klarinet, bouzouki, baglames, tzouras, mondharp, bas, synthesizer. Er spelen ook nog wat gasten mee, onder meer een bandoneonist, een drummer, twee gitaristen en iemand die het muziekdoosje bedient in het titelnummer. En in verschillende nummers zingen er verschillende mensen mee. Ik ga ze niet allemaal bij naam noemen, daarvoor kun je het beste het boekje bij de cd raadplegen, want ik raad je sterk aan dit album gewoon aan te schaffen, om met deze avontuurlijke Argentijn op muzikale reis te gaan, want je zult versteld staan.

Je kunt merken dat hij niet alleen de tango volledig in de vingers heeft, maar ook pop, rock, klassiek, folklore, dub en blues. En dan zijn we er nog niet, want hij maakt zijn eigen mix, en hij doet dat met de nodige humor, waardoor je ook nog eens steeds met een brede grijns zit te luisteren. Ik laat hier drie fragmenten horen, stukjes die ik zelf erg goed vind, om te beginnen een fragment uit het openingsnummer El Oráculo, dat heel stil en spannend begint, waardoor je als luisteraar eigenlijk meteen op het puntje van je stoel zit. En daar kwam ik in ieder geval niet meer af, en ik heb de cd na afloop meteen opnieuw opgezet en daarna nog een keer. Puur genieten.

Ik zou niet weten onder welk vakje ik deze muziek moet plaatsen, maar iedereen die van avontuurlijke, spannende, grappige en tegelijk ook melancholieke muziek houdt moet dit album subiet aanschaffen!
Luister eerst eens naar de fragmenten en beluister ze dan nog eens om op de details te letten, dan ben je meteen om.

  • Melingo – Oasis – Buda . distr Xango
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Oasis

Luister hier naar een paar fragmenten: