Tango kan op vele manieren gespeeld worden. Gitarist Iwan Munjiza raakte onder de indruk van de pure schoonheid van de composities van Astor Piazzolla. Op zijn klassieke gitaar speelt hij die stukken nu, en raakt daarmee vooral de ingetogen schoonheid van de muziek. Geen felle dansmuziek hier, maar prachtig ingetogen, minimaal gearrangeerde composities.

Omdat de pure gitaarmuziek voor een gemiddelde luisteraar wellicht wat al te kaal zou kunnen klinken wordt de cd afgesloten met een wat uitbundiger gearrangeerd Libertango met violiste Andrea Pieper, cellist Mathieu Raas en bassist Constantijn van der Heijden.

Munjiza is een geschoold klassiek gitarist die later naast Bach ook Villa-Lobos ging spelen. Hij raakte geraakt door Piazzolla toen hij een van diens partituren inkeek. En nu is er Tango Gitano, een cd vol Piazzollacomposities gearrangeerd voor gitaar, waar we horen dat Munjiza ook affiniteit met jazz heeft, waardoor zijn Piazzollavertolkingen iets geheel eigens krijgen.

Geen dansmuziek dus, meer luistermuziek voor een klein publiek. Piazzolla overtuigt mooi, zo tot zijn kern teruggebracht, en klinkt hier melancholieker dan ooit. Bovendien verveelt Munjiza nooit, hij weet heel mooi de spanning vast te houden. Mooi.

  • Iwan Munjiza – Tango Gitano (the music of Astor Piazzolla) – IV-Music