Putumayo maakt schitterende wereldmuziekcompilaties, maar met Tango Around The World hebben ze zichzelf werkelijk overtroffen. De typisch Argentijnse tango is altijd al populair geweest. Je had in Nederland in de jaren vijftig zelfs het razend populaire tango-orkest van Malando, die een soort van afgevlakte James Lastversie van de tango bracht. Toen Astor Piazzolla de tango tot een hoger niveau had opgetild was het genre wat salonfähiger geworden, maar nog nooit eerder waren er over de hele wereld zoveel orkesten gepassioneerd met de tango bezig als nu.

Op deze compilatie hoor je onder meer de heftige Noorse tango van Electrocutango, maar ook, ongelofelijk genoeg, een Afrikaanse tango van Ousmane Touré, een Griekse, een Finse, een Servische zigeunertango van de Earth Wheel Sky Band, een Portugese en een Braziliaanse tango. En zelfs de Argentijnse tango’s zijn verrassend, zoals die van de mondharmonicaspeler Hugo Diaz, die de accordeon heeft vervangen door een rauwe bluesharmonica. Fantastisch, en zeer opwindend.

Je valt bij deze cd van de ene verrassing in de andere, zonder dat zich één zwak moment voordoet. Het mooie is dat niet alleen het felle van de tango, de passie, steeds terug te horen is, maar ook de melancholie die onlosmakelijk bij deze muziek hoort. Een absolute aanrader.

  • Tango Around The World – Putumayo PUT 271-2