Quinteto Astor is een Belgisch tango-ensemble dat duidelijk geïnspireerd is door de nuevo tango van Astor Piazzolla, anders zou je je quintet niet naar deze tangoreus vernoemen. Ze spelen op En Bruselas ook twee composities van Piazzolla, en ze doen dat meer dan voortreffelijk, maar het verrassende aan dit album is dat juist de composities van pianist Marijn Goossens en contrabassiste Katrien Bos er uitspringen – dat zijn de composities die het quintet haar eigen geluid geven, en waarbij je echt even rechtop gaat zitten.

Dat geldt al meteen voor Kathango van Marijn Goossens, waarmee het album opent en waarmee de groep zich meteen stevig, zwierig en gepassioneerd neerzet. Dan volgt het door Katrien Bos verrassend gearrangeerde Twee Meisjes van Raymond van het Groenewoud dat hier een instrumental is geworden en Dos Chicos heet. Bos is ook verantwoordelijk voor het magnifieke titelnummer En Bruselas van het album waarin het stadsleven van Brussel tot leven komt, terwijl Goossens verderop indruk maakt met het machtige, donkere Milonga en a.

Er worden ook nog een paar klassiekers uit het tango-repertoire gespeeld, en daar laat het quintet horen dat ze met een gerust hart op tournee kunnen naar Argentinië, maar wat mij betreft mogen ze hun eigen composities op een volgend album nog veel meer ruimte geven, want daar zit hun echte kracht, en daar zitten de echte sublieme pareltjes op dit voortreffelijke album.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren: