Tango is vooral gestolde passie. Strak, spannend, maar tegelijk weemoedig en melancholiek. De tango vernieuw zichzelf bovendien constant. Dat begon op een tamelijk revolutionaire manier een paar decennia geleden met Astor Piazzolla en zijn intellectualistische Nuevo Tango, en dat is daarna nooit meer opgehouden. Alleen is de tango daarna werkelijk alle kanten opgegaan, en komen er nu zelfs fantastische tangoplaten uit Noorwegen. Daarom is een goede compilatie op zijn tijd geen overbodige luxe. Een poos geleden gaf Putumayo al een mooie voorzet, en nu ligt er een zeer ruime verzamelaar in de serie Rough Guides. Ruim een uur vernieuwende, opwindende tango plus een bonus-cd met de Narcotango van Carlos Libedinsky.

De verzamelaar zelf levert je een uur aan spectaculaire tango’s op, waarbij de bandoneon nog steeds een hoofdrol speelt, maar lang niet de enige. Er duiken saxen op, de xylofoon is soms prominent aanwezig, er komen fluiten langs, en op de een of andere manier het past allemaal perfect binnen de tango. De cd begint met een zanger die begeleid door een gitaar een tango zingt op de enige echte tangomanier – met een bijna ongeschoold klinkende, ietwat rauwe stem. Het ene nummer is wat strakker dan het andere, en het andere weer wat lyrischer, maar er wordt op deze cd een schitterend en zeer aanstekelijk beeld geschapen van de hedendaagse tango. En hij werkt zoals een goede verzamelaar dient te werken – je gaat meteen op speurtocht naar de cd’s van de verschillende acts die hier gepresenteerd worden. Namen noemen is zinloos, want er staat geen zwak nummer op deze compilatie. Een absolute, opwindende aanrader.

Carlos Libedinsky’s Narcotango 2 is de bonus-cd, die voor iedereen die juist de vernieuwende tango spannend vindt een geweldig extraatje is. De titel duidt al een beetje op het verslavende karakter van de tango, en Libedinsky weet alle registers open te trekken, met alle mogelijke geluidseffecten, zwierige passages naast extreem strakke stukken, en spannend tot in de kleinste details. Puristen zullen er wellicht van gruwen, maar ik zit hier met stijgende opwinding en open mond naar te luisteren – fantastisch! In beide albums wordt perfect aangetoond dat de tango nog nooit zo levend is geweest als juist nu. Magnifiek!

  • The Rough Guide to Tango – Special edition with bonus cd by Carlos Libedinsky – World Music Network Rough Guides RGNET1219CD