Tango is muziek die met passie en met felheid gespeeld moet worden, en waarbij melancholie een stevige plaats moet hebben. Er moet pittig en fel gespeeld worden, maar als het even kan ook fluisterzacht, en liefst tijdens hetzelfde nummer. De meetlat is voor mij altijd nog Osvaldo Fresedo’s magistrale Re Fa Si zoals hij dat in de jaren zestig opnam met zijn Orquestra Tipica, en ik moet bekennen dat maar zeer weinig tango-orkesten zich daarmee kunnen meten.

Tango 02, of voluit het Orquesta Tipica Tango 02 werd in 1996 in Brussel opgericht en is de langst bestaande Belgische tangoband. Ze spelen traditionele en hedendaagse tangomuziek en componeren zelf ook stukken. Het album Por Eso concentreert zich op de tangomuziek uit de Rio de la Plata, de streek rond Buenos Aires en Montevideo, stedelijke, populaire dansmuziek. Por Eso betekent “daarom”.

Catherine Smet, die jarenlang pianiste was bij de band, en bandoneonspeler Pato Lorente tekenen voor de eigen nummers. Patrick Vankeirsblick, beter bekend als Pato Lorente, richtte de band op en is artistiek leider. Op de site van de band is geen informatie te vinden over de andere bandleden, die ik hier graag met naam had willen noemen, want de violist is echt een virtuoos die af en toe meesterlijk uit de hoek komt. Dat geldt ook voor de pianist en de contrabassist.

Maar dan. De passie en de felheid – die ontbreken helaas een beetje. Een nummer als Sin Zero begint veelbelovend, maar na dertig seconden wordt het weer braaf en tam, en dat geldt eigenlijk voor alle nummers – af en toe, zoals aan het eind van Sin Zero, vlamt de viool even op, maar over het algemeen is het zwoegen en ploegen. Geen passie, geen pittige felheid, enkel wat sprankjes hier en daar.

Aan de kwaliteit van de musici ligt het niet, vermoed ik, maar ik denk dat Paco te braaf de traditie wil volgen, en dat hij daarbij zijn eigen passie een beetje vergeet. Na een kwart eeuw live spelen een teleurstellend debuutalbum, wat mij betreft.

  • Tango 02 – Por Eso – I-C-U-B4-T – distr Music & Words
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Por Eso

Luister hier naar een paar fragmenten: