Tango is passie, en tango is altijd extreme muziek, met vaak binnen een tijdsbestek van twee of drie minuten zachte, melodieuze passages die felheid en snerpende actie afwisselen. Tango is al heel lang grensoverschrijdend, en de interessantste nieuwe tango komt soms uit Noorwegen of andere exotische plaatsen waar je het niet zou verwachten, terwijl er ondertussen in Buenos Aires ook nog steeds gewoon de oude traditionele tango gemaakt wordt, en ook dat blijkt nog steeds met regelmaat een opwindend album op te leveren. Een kleine wereldreis.

Tango de Bute – Juanjo Lopez Vidal

Juanjo Lopez Vidal zingt traditionele tango’s, en hij nam voor Tango de Bute een aantal klassiekers op van de grootmeesters in het genre, en hij deed dat met een superieur tango-orkest, en met originele arrangementen van Carlos Buono. Hij pakt de klassieke, ouderwetse tango op die dankzij de vernieuwingsslag van de Tango Nuevo een tijdlang “uit” was, en weet met pure kwaliteit en passie een mooi opwindend album te maken. Heerlijk.

Tango de Norte a Sur – Las Chicas del Tango featuring Horacio Ferrer

Las Chicas del Tango zijn drie Finse meiden die een passie voor tango deelden en die met Argentijnse en Finse tangoklassiekers en Tango Nuevo aan de slag gingen. Als je dan ziet dat er op dit album, Tango van Noord naar Zuid, ook een nummer staat met de titel “Langzame en symfonische Milonga voor Jean Sibelius”, dan weet je ongeveer waar de ambities van de dames liggen. Ze roeren er ook nog wat urban dance doorheen af en toe, en het eindresultaat is niet altijd even geslaagd, maar avontuurlijk en opwindend is het absoluut.

Tango Extremo – Dama de Blanco

Tango Extremo is een Nederlandse tangoformatie met een vrij ongewone bezetting, die ook wat opmerkelijke composities laat horen. Wat vooral opvalt is de prominente rol van de sopraansaxofoon, naast de viool. Piano, bayan en contrabas completeren het quintet. We horen composities van Nino Rota (filmmuziek), Rachmaninoff, Debussy, Händel en Prokofiev (klassiek) en een aantal tangocomponisten, maar alles is naar de tango toe gearrangeerd, wat het heel bijzonder maakt. Peter en de Wolf krijgt zo iets meer passie dan we gewend zijn bijvoorbeeld. Tango Extremo maakte hiermee veruit het interesantste tangoalbum van dit jaar, vooral ook door de jazzy aanpak, die de scherpte van de tango er misschien een beetje afhaalt, maar daar komt een mooi  “mellow” gevoel voor terug. Een bijzonder album – je moet de gedaanteveranderingen van de klassiekers horen om het te kunnen geloven.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.