Mijn liefde voor de tango begon met een verzamelalbum dat inmiddels al meer dan een halve eeuw oud is, maar dat ik nog steeds regelmatig draai. De tango leeft nog steeds, en is niet alleen vernieuwd door mensen als Astor Piazzolla, maar ook door onverwachte vernieuwers als de Noorse band Electrocutango. Puur Argentijns is de tango dus al heel lang niet meer, en ook een nieuwe compilatie als The Very Best of Tango Argentina is niet zo puristisch als de titel zou doen verwachten, want je vindt hier bijvoorbeeld ook gypsy tango en Finse tango.

De tango leent zich voor alle soorten van toevoegingen en vernieuwingsslagen, zo blijkt als je naar dit album luistert. Er kan bijvoorbeeld heel goed vlijmscherpe elektronica toegevoegd worden, zonder dat het de kern van de tango aantast, de passie, de diepe melancholie, de felheid die afgewisseld wordt met zachte melodieusheid.

Maar er is op dit magnifieke, veelzijdige album ook ruimte voor Enrique Ugarte, die alleen met zijn bandoneon een klein muzikaal wonder verricht. Oud, traditioneel, vernieuwend, fusion, alles vind je hier, negentien nummers lang het bewijs dat de tango meer dan springlevend is. Als je een lekkere oppepper nodig hebt is dit het perfecte medicijn – pure passie en energie, vermengd met een beetje melancholie. Mooi mooi mooi.

  • The Very Best of Tango Argentina – Arc Music – EUCD 2463

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.