Taxídi is de naam van een bijzonder Belgisch quintet. Ze omschrijven hun muziek zelf als world jazz cinematic music, en dat geeft wel een beetje aan in welke richting je het moet zoeken. Vooral dat “cinematic” is heel slim, want daarmee kun je alle kanten op, en daarmee verklaar je ook de schitterende wisselingen in stemming en kleur binnen één compositie.

Je zou deze muziek ook kunnen omschrijven als avantgardistische folk waarin een jazzy aanpak en wereldmuziekelementen een grote rol spelen, maar feitelijk doet dat er allemaal niet zoveel toe – we willen altijd graag dat muziek in een hokje past, dat we er een categorie aan kunnen kleven, maar een groep als Taxídi onttrekt zich daar aan en maakt gewoon prachtige avontuurlijke muziek, die ook nog eens melancholiek, gepassioneerd en filmisch klinkt.

De groep bestaat uit componist Simon Fransquet op onder meer verschillende gitaren, Zoë Pireaux zang en fluit, Rudy Mathey op klarinetten (ook basklarinet), Joachim Loneux op diatonische accordeon (en percussie) en Isaline Leloup op bas en percussie. Dan hebben ze ook een aantal interessante gasten uitgenodigd, waaronder Karim Bagilli op flamencogitaar, Quentin Liégeois op elektrische gitaar, Alain Deval op drums en Taio Thai (rap en beatbox). Een opmerkelijke bezetting dus, en dat er dan een bijzonder, eigenzinnig, geluid ontstaat is wellicht niet verwonderlijk.

De composities zijn verbluffend goed, de band speelt strak, scherp en tegelijk subtiel en warm, en als luisteraar zit je van de eerste tot de laatste minuut ademloos te luisteren naar deze onverwachte muzikale wereldreis. Lyrisch, maar ook ritmisch, eenvoudig maar ook complex, het is een klein wonder van een album!
Een absolute aanrader!

Luister hier naar een paar fragmenten: