De Japanse Teruhisa Fukuda bespeelt de shakuhachi, een eenvoudige bamboe fluit met slechts een paar gaten. Het instrument komt oorspronkelijk uit China, en werd waarschijnlijk voor het eerst in de zevende of achtste eeuw in Japan geïntroduceerd. Teruhisa Fukuda hoorde het geluid van het instrument een keer op de radio en heeft het sindsdien gespeeld, inmiddels al meer dan vijftig jaar, en heeft zich ontwikkeld tot een van de weinige meesters op de shakuhachi.

Hij laat hier stukken horen uit het repertoire van de Fuke sekte uit het Zenboeddhisme, uit de zeventiende eeuw (de Edo periode). Het verbazingwekkende aan deze muziek is, dat hoewel je een uur naar het geluid van één eenvoudig instrument zit te luisteren, je toch tegelijkertijd tot rust komt en je je geen moment verveelt, want de muziek blijft op een vreemde manier spannend. Relaxed en spannend tegelijk, dat zal wel zen zijn. Grapje.

Fukuda laat in ieder geval horen dat een meester een instrument echt interessant kan maken. Een verbazingwekkend mooi album is het resultaat.

Luister hier naar een paar fragmenten:

teruhisa fukuda - ajikan     
teruhisa fukuda - saji     
teruhisa fukuda - takiotoshi