De muzikale Rough Guides zijn eigenlijk altijd verrassend, en deze Rough Guide to The Best Japanese Music You’ve Never Heard is wel extra verrassend, omdat het wel een heel merkwaardig allegaartje is, van puur  traditionele Japanse muziek tot muziek die doet denken aan Bollywoodmuziek, waarin allerlei westerse muzieksoorten werden gecombineerd met Indiase muziek. Het zelfde gebeurt hier met Japanse traditionele muziek. In het openingsnummer, Don-Don Bushi, horen we een complete jazzband, afgewisseld met een jazztrio en gecombineerd met Japanse fluit en zang, wat een tamelijk vervreemdend effect opwekt.

Misourli, een hit van de vijftiger-jaren gitaarband The Ventures, klinkt hier als een traditioneel Japans stukje muziek op speed, en dat klinkt niet alleen vrolijk, maar ook opmerkelijk energiek en goed.

Aragaki Mutzumi houdt het met Naakunii Hantabaru dan weer heel basaal Japans, en ik moet bekennen dat ik daar eigenlijk nog meer voor val dan de vele popmuziekjes die ook te vinden zijn op deze uitermate gevarieerde compilatie. Niet alles is dus mijn smaak, maar er zitten genoeg pareltjes tussen om het een geslaagd verzamelalbum te noemen – want misschien val jij juist wel voor die andere Japanse verborgen diamant.

Luister hier naar een paar fragmenten:

Don-Don Bushi     
Misirlou     
Naakunii-Hantabaru