The Bulgarian Voices (vroeger Les Voix Bulgares) waren zo’n dertig jaar geleden een ware openbaring – een koor van Bulgaarse vrouwen die traditionele volksliederen zongen maar die op een merkwaardige, vreemde manier toch heel modern klonken en daardoor meteen aanspraken. Schitterende, spannende samenzang, een aantal bijna minima music-achtige stukken, het klonk fantastisch en de halve wereld was om.

Dat de vrouwen in traditionele kleding optraden was voor mij een beetje een afknapper, want het leidde mij nogal af van het geweldige geluid dat uit die kelen kwam, maar na die ruim dertig jaar treden ze nog steeds in die verschrikkelijke voor het toerisme in stand gehouden jurken op. Maar dat is dan ook het enige minpuntje aan dit fabelachtig mooie koor dat nog steeds subliem zingt, zowel klassieke folkliederen als speciaal voor het koor geschreven stukken.

Tijdloze muziek, die inmiddels ook grenzeloos blijkt te zijn, want een lied als Ergen Deda heeft inmiddels ook menig Nederlands vrouwenkoor op het repertoire. Maar of ze het zo fraai kunnen zingen als deze vrouwen? Want de verschillende muzikale stijlen, de asymmetrische ritmes en de unieke melodische patronen zijn niet zo eenvoudig, en deze dames klinken niet alleen perfect, maar ook fris, en melancholiek als het moet. Een subliem plaatje, en als je de Bulgaarse stemmen nog niet kende is dit de perfecte kennismakings-cd.

  • The Bulgarian Voices – Angelite – Heritage – Jaro Medien . distr Music & Words
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Heritage

Luister hier naar een paar fragmenten:

the bulgarian voices angelite - kafal sviri     
the bulgarian voices angelite - ergen deda     
the bulgarian voices angelite - dve lazarski pesni