The Liberation Project is een groot samenwerkingsverband van musici uit voornamelijk Zuid-Afrika, Cuba en Italië, die allemaal ervaring hadden met de helende kracht van muziek en liedjes. Er kwamen nog musici uit Groot Brittanië, de USA, Reunion, Frankrijk, Burundi en Brazilië bij en dat leverde een indrukwekkende drie-dubbel-cd op met drie uur aan inspirerende muziek.

De liedjes zijn over drie albums verdeeld, het eerste heeft als subtitel Celebration, en hier vind je onder meer Bella Ciao, dat overigens heel wat minder vrolijk is dan het op het eerste gehoor klinkt, maar ook Free Nelson Mandela, en Brothers in Freedom.

Op de tweede cd, met de titel Introspection vind je onder meer het lied over de vermoorde Steve Biko dat Peter Gabriel schreef, maar ook A Peaceful Man over bisschop Desmund Tutu, en de Soweto Blues, naast Riconquistare La Liberta.

De derde cd heeft als titel Inspiration, en hier vind je het aandoenlijke Thabane naast Saturday Night in Soweto en Rayo de Bala.

Muziek was onder het apartheidsregime een niet te onderschatten kracht, en dat geldt ook voor Cuba en Italië in zware tijden, en hier vind je een indrukwekkende verzameling bekende en traditionele liedjes die bevrijding als thema hebben, maar ook een aantal nieuwe, die in deze tijden geen overbodige luxe lijken. Het is wel heel mooi om een internationaal gezelschap deze liedjes zo eensgezind te horen uitvoeren, met bijvoorbeeld een Latijns-Amerikaans klinkende Bella Ciao als gevolg. De wereld is al lang één grote smeltkroes geworden, en een imposant album als dit laat nog eens nadrukkelijk horen hoe verrijkend dat is.

Ik laat hier achtereenvolgens van de eerste, tweede en derde cd een fragment van een liedje horen:

the liberation project - bella ciao     
the liberation project - biko     
the liberation project - thabane