Mali ligt in het hart van west Afrika en wordt wel beschouwd als de belangrijkste muzikale bron voor de Amerikaanse blues. In het zuiden vruchtbare savannen, in het noorden de Sahara woestijn, en daartussenin een veelheid aan muzikale stromingen en stijlen. Die cultuur staat onder serieuze druk sinds de radicale islam zijn intrede deed in het land, want die willen alle seculiere muziek het liefst verbieden.

Daar kwam gitarist Anansy Cissé in 2012 ook achter toen het noorden door militante islamiste werd binnengevallen – hij moest zijn studio als de bliksem ontmantelen. Het nummer Gomni is een oproep voor vrede in Mali en de wanhoop die bij velen overheerst is goed voelbaar in dit lied.  Het werd opgenomen in de hoofdstad van Mali, Bamako, waar ook de Schotse musicus Mark Mulholland woont, die veel met Malinese musici samenwerkt.

Samba Touré is een protegé van de legendarische Ali Farka Touré, en in Yermakoye kun je meteen ook horen waarom. Subliem gitaarspel, prachtige arrangementen, mooi mooi. Van Souleymane Arby staat op deze verzamelaar een “previously unreleased” nummer (er staan maar liefst zeven van dit soort tracks op dit album) en dit Takamba is een instrumentaal juweeltje dat bijna hypnotiserende minimal music lijkt. Fantastisch!

En zo staan er nog veel meer pareltjes op deze verzamelaar, veel meer dan ik had verwacht, moet ik bekennen, want ik had de indruk dat de blues van Mali wel een beetje op elkaar zou lijken allemaal, maar dat blijkt absoluut niet het geval te zijn. De variatie is enorm en de kwaliteit is verbazingwekkend hoog, en dat betekent ruim een uur puur genieten.

  • The Rough Guide to Mali Blues – RGNET1384CD – distr Music & Words
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Mali Blues

Luister hier naar een paar fragmenten:

samba touré - yermakoye     
anansy cissé - gomni     
souleymane arby - takamba     
tahaninte - solane