The Rough Guide to the Music of Eastern Europe is inderdaad een ruwe gids voor de muziek van Oost-Europa op dit moment, begin 2019, maar zoals elke muzikale gids van Rough Guide is de kwaliteit hoog en bevat de cd de nodige onverwachte verrassingen.

Je hoort hier dus niet alleen de traditionele muziek van bands als Romano Drom, die je hier overigens wel weer even volledig wegspelen met een Gypsy Fantasy waarin ze volledig losgaan, maar ook een opmerkelijk Pools jazztrio als Chlopcy Kontra Basia, die Poolse folk heel mooi met jazz combineren. Luister maar eens naar hun Oj Tak! oftewel Oh Yeah, en je bent helemaal om.

En dan het Roemeense Shukar Collective, dat gypsy muziek mengt met elektronica, met een opmerkelijk en uniek resultaat. Luister naar Bar Boot, dan hoor je wat ik bedoel. Uit Bulgarije komt Eugenia Georgieva, die inmiddels in Londen woont, maar die nog steeds de authentieke muziek van haar geboortestreek zingt. Georgieva maakt ook deel uit van het acapella trio Perunika, ook te horen op dit verzamelalbum.

She’Koyokh is een klezmerband die veel Oost-Europese invloeden meeneemt in haar muziek, maar die ook vanuit Londen opereert, net als de zevenkoppige band Don Kipper, die ook uit vele Oost-Europese bronnen put. Verder vind je op deze cd nog de Hongaarse energieke band Sondoroo, de Koatische band Kries, de Servische virtuoze violist Branco vormt samen met de Engelse circusartiest en accordeonist Faith een onverwacht duo dat spetterende muziek oplevert, het klezmertrio Sukke verrast met een nummer dat In Frankraych heet, Boris Kovac en zijn band komen uit Servië, Bela Lakatos en zijn Gypsy Youth Project houden de traditie van de traditionele landelijke Hongaarse gypsymuziek in ere, en alles bij elkaar krijg je een breed spectrum aan zeer hoge kwaliteit aan Oost-Europese muziek voorgeschoteld, die alleen maar nieuwsgierig maakt naar meer. Ik ga zelf in ieder geval meteen op zoek naar Chlopcy Kontra Basia.

Luister hier naar een paar fragmenten:

chlopcy kontra basia - oj tak! (oh yeah!)     
romano drom - gypsy fantasy     
shukar collective - bar boot