OttoMani is de naam van de band, of het jazzkwartet van gitarist Tolga During. Het is een curieus jazzkwartet, dat eigenlijk een soort van mediterrane jazz maakt waarin ook nog vleugjes andere wereldmuziek en gypsy swing doorklinken. Tolga During is geboren in Istanbul, opgegroeid op Texel en muzikaal volwassen geworden in Amsterdam. Tenslotte is hij in Italië terechtgekomen.

De akoestische gitaar die hij bespeelt is speciaal voor hem gemaakt, en heeft twee halzen, eentje mét, en eentje zonder fretten, wat dus ongekende mogelijkheden biedt voor een virtuoze gitarist als During. Op het album Gelibolu gaat hij regelmatig met zijn gitaar een muzikaal gesprek aan met basklarinettist Francesco Ganassin, en dat levert een groot aantal adembenemend mooie momenten op. Percussionist Andrea Piccione en bassist Giuseppe Dimonte vormen samen de perfecte ritmesectie, die subtiel de mooiste accenten aanbrengen.

Mediterrane jazz, zei ik al, en dat betekent dat je Italiaanse folk terughoort, bijvoorbeeld in het openingsnummer Flora, terwijl een nummer als Nias duidelijk Turks klinkt. Subtiele moderne kamermuziek, zo zou je deze muziek ook wel kunnen omschrijven, grenzeloze en tijdloze muziek van een onwaarachtige schoonheid. Een groeidiamant bovendien, die bij vaker luisteren alleen maar mooier wordt.

  • Tolga During – Ottomani – Gelibolu – Visage Music – VM3019 – distr Xango
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Gelibolu

Luister hier naar een paar fragmenten:

tolga during & ottomani - flora     
tolga during & ottomani - gelibolu     
tolga during & ottomani - driftwood