De Nederlandse politicus Abraham Kuijper maakte in 1905 een reis “om de oude wereldzee“, zoals de achtdelige IKON-documentaire over die reis heet. Die omroep vroeg bassist en componist Tony Overwater om muziek te schrijven bij die serie. Dat werd Traveler, waarvoor hij een select gezelschap musici uitnodigde, uit Griekenland, Palestina, Duitsland en Nederland, met een specialisatie in Griekse, Ottomaanse, Arabische, Balkan- of westerse muziek.

De composities van Overwater vormen met elkaar een soort van wereldfusie van muziek van rond de Middellandse Zee, Roemeense zigeunermuziek, Noord-Afrikaanse muziek, het Midden-Oosten, Italiaanse, Griekse en Andalusische muziek. En als je dan ook nog allerlei instrumenten bij elkaar brengt die je normaalgesproken niet samen hoort, zoals het harmonium uit de Hollandse Gereformeerde traditie, de ud, de snaredrum, een fortepiano uit de achttiende eeuw en een violone uit de zeventiende eeuw, dan weet je dat de reis van Abraham Kuijper hier op een tamelijk unieke manier geïnterpreteerd wordt.

Het levert in ieder geval unieke en prachtige muziek op, met een aantal subtiele verrassingen, zoals twee versies van My Weeping Heart, heel verschillend, maar allebei bloedstollend mooi. De muziek mag dan voor de documentaire geschreven zijn, het album is buitengewoon goed op zichzelf te beluisteren, en is een genot op zich. Een absolute aanrader!

  • Tony Overwater Ensemble – Traveler – RHE Records – distr Xango 

Luister hier naar een paar fragmenten:

tony overwater ensemble - sticks and stones     
tony overwater ensemble - black night     
tony overwater ensemble - my weeping heart     
tony overwater ensemble - don't look back     
tony overwater ensemble - my weeping heart (bass version)