In 2009 ontving Transglobal Underground subsidie van het Europese Erasmus Fonds voor een project met de nogal bombastische naam United Native Integrated Traditions of Europe. Hamid Mantu en Tim Whelan van Transglobal Underground gingen vervolgens op reis door Europa, om overal muzikale samenwerkingsverbanden te creëren, met name in Praag, Boedapest en Sofia.

Ze waren daarbij specifiek op zoek naar liedjes over emigratie en immigratie, om het onzekere verleden en de onzekere toekomst van Europa op een muzikale manier vast te leggen. Ruim tien jaar later is die onzekere toekomst wel zo ongeveer gearriveerd, en Transglobal Underground presenteert een herziene, definitieve versie  als een eerbetoon aan iedereen die in het verleden grenzen moest overschrijden, en iedereen die nu nog steeds grenzen moet passeren.

Ze hebben een geweldige groep muzikanten bij elkaar weten te krijgen: de in Londen wonende Bulgaarse zangeres Eugenia Georgieva, leider van het Perunika Trio, de Engelse folk zanger Jim Moray en Ierse zanger en componist Martin Furey, die allebei de grens tussen traditie en experiment  opzoeken. Uit Hongarije producer/programmeur Lepes Gabor en sublieme traditionele zangeres Nori Kóvács.

Op het album zijn twee speciale gastoptredens te horen: Stuart Staples van Tindersticks als de stem van een Engelse mijnwerker en Yanka Rupkina, de leider van het originele Trio Bulgarka, die een tragische uitvoering geeft van een emigrant-arbieder die haar familie verliest. En iemand die regelmatig met TGU samenwerkt, de Tsjechisch/Senegalese DJ Bourama Badji, brengt een tradtioneel Iers lied naar een compleet nieuwe dimensie.

Het mooie van dit album is dat de arrangementen ook weer cross-over zijn, dat wil zeggen dat de grenzen ook daar overal wegvallen – in die arrangementen hoor je heel Europa op een fantastische, ingenieuze manier terug. Een geweldig, hoopgevend album dat je eindeloos vaak kunt beluisteren, omdat er in de subtiele details van de arrangementen altijd wel weer wat nieuws valt te ontdekken.

Luister hier naar een paar fragmenten:

i left my sweet homeland - feat nori kovacs     
the miner's dream of home - feat stuart staples     
van dieman's land - feat martin furey & bourama badji     
hudci - performed by autopsia & achtar