Zelfs als je als muziekliefhebber wat Django Reinhardt-moe bent geworden na het herdenkingsjaar en de vloedgolf aan Djangologische albums die er verschenen is, loont het de moeite even stil te staan bij dit gezelschap, Les Violons de Bruxelles, want zij hebben een totaal andere aanpak dan de meeste bandjes die braaf Django proberen te imiteren en die vervolgens meestal alleen met een slap aftreksel van de meester komen. Meesterviolist Tcha Limberger en zijn gezelschap zijn een geheel andere categorie.

Twee violen, een altviool en een contrabas, aangevuld met een slaggitaar, dat is de bezetting die je hier hoort, en dat zou je een Djangologisch strijkkwartet kunnen noemen, want die slaggitarist laat het totaalgeluid toch naar Reinhardt’s Hot Club verwijzen. En een uitermate swingend strijkkwartet, laten we dat vooral niet vergeten. Tel daarbij de gepassioneerde, gloedvolle solo’s van Limberger op die regelmatig voor kippenvelmomenten en de nodige melancholie zorgen, en je weet dat we hier iets heel bijzonders in handen hebben. Naast Limberger moeten we de andere violisten hier ook niet onderschatten – Renaud Crols is een voortreffelijk jazzviolist, net als Alexandre Tripodi. Echt goede slaggitaristen zijn behoorlijk zeldzaam, maar hier speelt er een – Renaud Dardenne, en contrabassist Sam Gerstmans maakt het gezelschap perfect compleet.

De arrangementen van de nummers (veel composities van Django, een aantal van Limberger en nog wat verrassingen) zijn bloedstollend mooi en volstrekt uniek. Je hoort er, naast Django’s gypsy jazz, ook de Balkan en Zuid Amerika in doorklinken, en Brussel natuurlijk. Een magnifiek album!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.