Een roodharige Britse gitarist en een zanger uit Senegal maakten samen een album dat verbluffend mooi is. The West African Blues Project is een uniek samenwerkingsverband dat verrassend goed uitpakt. Alle liedjes zijn geschreven en gearrangeerd door Modou Touré en Ramon Goose en worden gezongen in het Wolof, Mandinka en het Frans.

De teksten zijn opmerkelijk – in Western Comfort worden Afrikaners bijvoorbeeld gewaarschuwd niet te vergeten dat de belangrijke dingen van het leven in Afrika te vinden zijn, en niet in het “comfortabele” westen. Maar er is ook een liedje over een Afrikaans kinderspelletje (Lolambe), of een liedje over het scheppingsproces (Believe).

Modou Touré is de zoon van Ousmane Touré, die met zijn band Touré Kunda wereldfaam verwierf, Ramon Goose werkte onder meer samen met koravirtuoos Diabel Cissokho en Mississippi Delta bluesman Boo Boo Davis. Hij speelde ook met grootheden als saxofonist Pee Wee Ellis, Eric Bibb, Chris Thomas King en mondharmonicagigant Charlie Musselwhite.

The West African Blues Project is een meesterlijke blues-samenwerking waarbij één en één vele malen meer blijkt te zijn dan twee.

Luister hier naar een paar fragmenten: