Op het hoesje van de cd die ARC Music van haar muziek uitbracht heet ze Wu Mengmeng, maar op haar eigen website is dat Mengmeng Wu. Voornaam en achternaam worden in het Chinees anders geplaatst dan bij ons. Afijn.

Het gaat hier om de Chinese harp, de guzheng, een snaarinstrument dat al een geschiedenis van zo’n vijfentwintighonderd jaar kent. Een houten frame waarop tegenwoordig meestal eenentwintig snaren gespannen zijn. De bruggen kunnen vrij bewegen. Elke snaar produceert één noot en snaren zijn in een pentatonische schaal gearrangeerd.

Het geluid van de Chinese harp heb je vast wel eens gehoord, want vroeger hoorde je hem veel als achtergrondmuziek in Chinese restaurants, en de meeste mensen zullen het een irritant geluid vinden. Dat wordt anders als je de guzheng bespeeld hoort worden door een virtuoos als Wu Mengmeng, die op dit album ook nog eens verschillende stijlen  en technieken laat horen. Dit is muziek met enorm veel finesse en subtiliteit, en hoe vaker je luistert hoe meer nuances je ontdekt.  Luister alleen al maar eens naar het fragment uit Buddha’s Chat dat ik hier laat horen, en luister er dan nog een paar keer naar.

Een verrassend album, waar ik sterk van onder de indruk ben en waar ik ook nog eens heel vrolijk van werd, want dit is ook muziek met humor en esprit. Een aanrader!

  • Wu Mengmeng – The Art of the Chinese Harp – ARC Music – EUCD2840

Luister hier naar een paar fragmenten:

wu mengmeng - lament of the great wall (opening)     
wu mengmeng - winter crows playing in water     
wu mengmeng - thirty-three measures     
wu mengmeng - buddha's chat