Yanna Momina is dik in de zeventig als de opnames voor Afar Ways gemaakt worden in een paalhut in Djibouti in de Hoorn van Afrika door Ian Brennan terwijl de vloed opkomt en de hut begint te kraken van de zee. Momina werd pas laat bekend, want ze maakte wel altijd muziek (elke avond, zegt ze zelf, want televisie kende het plattelandsvolk van de Afar niet) maar dat bleef lokaal.

Ian Brennan hoorde over haar, en u ligt er dit verbluffende album in de reeks Hidden Musics van het label Glitterbeat, van een vrouw met een unieke stem, en een vrouw die opviel omdat ze als eerste Afarvrouw zelf haar liedjes schreef. Ze begeleidde zichzelf op een tweesnarige kiezelsteen met spijkers en een lucifersdoosje als maracas. Haar vibrato is dodelijk, en haar liedjes zorgen, ook al versta je er niets van, voor kippenvel.

Hier werd ze begeleid door een wisselende groep vrienden die gitaren en maracas rond lieten gaan en die handgeklap en achtergrondzang toevoegden als het zo uitkwam – ze wilden allemaal anoniem blijven, omdat het om Yanna ging, die ze liefdevol “aunt” noemden. Eén sessie, live opgenomen in een paalhut bij de oceaan, met een soms hoorbaar opkomende vloed en een gepassioneerde zangeres. Indrukwekkend.

Luister hier naar een paar fragmenten: