Yom is een Franse klarinettist die telkens opnieuw weet te verrassen doordat hij muzikaal op avontuur durft te gaan in onbekende gebieden. Zijn samenwerking met mondharpspeler Wang Li was daar een verbluffend voorbeeld van, maar Yom is hoe dan ook een musicus om te volgen.

Dat bewijst hij ook weer met Songs for the Old Man, anders dan je wellicht zou verwachten een instrumentaal album. Yom zegt dat hij na zeven albums die min of meer gewijd waren aan de culturele erfenis van zijn moeders kant (Joodse origine Transylvanië) nu zijn vaders vertrek in de jaren vijftig naar Amerika wil herinterpreteren. Zo probeert hij zijn eigen familielegende te schrijven en maakt hij zijn eigen Amerika, romantisch, nostalgisch, maar ook gewelddadig. Hij zingt met zijn klarinet voor zijn vader en tegelijk voor alle zwervers, daklozen en vluchtelingen die noodgedwongen op straat moeten leven.

Het levert een magnifiek, spannend en melancholiek album op dat behoorlijk onder de huid kan kruipen als je niet uitkijkt. Want Yom weet wel hoe hij bij je binnen moet komen met die klarinet, en hij heeft bovendien een schitterende band geformeerd die met rauwe randjes perfect speelt wat hij bedoelt. Subliem.

  • Yom – Songs for the Old Man – Buda Musique – distr Xango

Luister hier naar een paar fragmenten: