Binnen een maand kwamen er twee tijdschriften op de markt die zich richten op wereldmuziek. Ze leveren allebei een cd mee en zijn allebei te koop voor een scherpe introductieprijs. Mixed is de ambitieuzere van de twee, gedrukt op dikker papier, met kunstzinnige foto’s en artistiekerige vormgeving. Beyond oogt wat rommeliger, maar ook behoorlijk wat sympathieker.

Mixed levert bij het blad een gratis cd met een uur lang wereldmuziek van Nederlandse bodem, met bekende namen als Nikitov, Caimán, Boi Akih en Orchestra, Beyond heeft een cd met de Amsterdam Klezmer Band, Jaune Toujours, Fanfare Ciocarlia en Maria de Fatima. Twee aantrekkelijke cd’s dus. Voor dat onderdeel zijn beide bladen in ieder geval geslaagd.

Beide bladen geven een festivaloverzicht – Mixed zelfs in een apart boekje dat er weliswaar aantrekkelijk uitziet, maar dat toch wat minder overzichtelijk oogt als het overzicht van Beyond.
Beyond heeft een aantal artikelen bij elkaar gezet over Balkanmuziek, waar de liefde voor die muziek afstraalt. En daar hebben we dan meteen het belangrijkste verschil tussen beide bladen te pakken – In Beyond zien we liefde voor de muziek en passie terug, terwijl Mixed vooral een aantrekkelijk trendy blad lijkt te willen zijn. In Beyond ga je bijna als vanzelf de artikelen lezen, terwijl Mixed verhalen op een donkerbruine achtergrond afdrukt, waardoor de bladzijde er weliswaar mooi uitziet, maar het artikel bijna onleesbaar wordt.

Mixed heeft vier bladzijdes met vrij matte recensies. Een zin uit de recensie van Netsayi’s Chimurenga Soul: “Je raakt op slag verliefd op de heerlijke, toegankelijke manier van exotische muziek brengen”. Tja. Het minste wat ik van een gespecialiseerd muziekblad verwacht is een ruim overzicht van nieuwe cd’s met goede, nieuwsgierig makende recensies. Daar is bij Mixed helaas geen sprake van. Alleen de gratis bijgeleverde cd bevat een aantal nieuwsgierig makende nummers. Ook Beyond stelt op dit gebied wat teleur met slechts drie bladzijden recensies plus een dubbele pagina korte recensies van net verschenen cd’s. Toch is Beyond over het geheel genomen het aantrekkelijkste blad voor iedereen die echt van wereldmuziek houdt.
In cijfers uitgedrukt: Mixed krijgt een zesje, Beyond een acht.
Maar ga vooral naar de winkel en koop ze allebei voor een privé vergelijkend onderzoek. Voor € 6,50 heb je niet alleen twee tijdschriften in huis, maar ook twee prima verzamel-cd’s. Overigens merkwaardig hoe beide bladen het begrip wereldmuziek krampachtig proberen te vermijden.