De sixties waren muzikaal gezien een tamelijk opzienbarende periode, en er worden nog steeds door allerlei kleine platenmaatschappijen platen uit die tijd heruitgebracht die vaak leuker zijn dan je zou verwachten. Zo bracht het label Fallout twee Westcoastpopalbums uit die te leuk zijn om ongemerkt langs te laten vliegen.

Country Funk

De muziek die in die tijd aan de westkust van de Verenigde Staten gemaakt werd was gevarieerd, maar je had een fraaie softpopstroming met mooie meerstemmige zang. Denk aan de Byrds of Millenium. Country Funk was niet zo zoet als dat soort bands vaak was. Ze doen wat meer denken aan groepen als Poco, die akoestische folk- en country-invloeden met pop combineerden. Country Funk begint met twee helder tinkelende akoestische gitaren, maar laat al snel drums en een scheurende rockgitaar aanrukken. Het is allemaal een tikkeltje minder gelikt dan de bands die toen grote successen boekten, maar toch heeft Country Funk een mooi tijdloos juweeltje gemaakt dat weliswaar een tijdsbeeld geeft maar dat nog steeds erg leuk is om naar te luisteren.

String Cheese

String Cheese blinkt ook uit in meerstemmig zangwerk, met een opmerkelijk goede zangeres, Sally Smaller, maar begeeft zich iets meer op het psychedelische vlak, wat feitelijk wil zeggen dat ze een sitar toevoegen en wat andere ongebruikelijke instrumenten. Dat levert bescheiden voorzichtig geëxperimenteer op, maar ze blijven dicht bij wat Engelse folkbands als Fairport Convention in het begin deden – folk en stringbandelementen integreren in pop. Dat levert een zeer aangenaam plaatje op, met soms uitgebreide orchestraties met strijkers en blazers. Ingetogen en mooi.


  • Country Funk – Fallout FOCD2086
  • String Cheese – Fallout FOCD2077
  • Kijk ook even bij Soundlink Music