Een One Hit Wonder is een artiest of groep die maar één hit wist te scoren. Het begrip is vrij rekkelijk, want The Easybeats was een Australische band die in hun thuisland vele hits hadden, maar wereldwijd maar eentje – Friday on my mind.
Soms gaat het ook om vrij bescheiden hits, zoals de feestklapper Have I The Right van de Britse Honeycombs – ik heb er ooit een podium onder zien bezwijken toen een hele meute op de maat mee ging stampen. Luister maar, dan begrijp je wat ik bedoel. Los Bravos was een Spaanse band, met merkwaardig genoeg een Duitse zanger. Ook zij scoorden met Black Is Black maar één grote hit.
Voor het nummer Hang On Sloopy was door de componist eerst een bekende popgroep benaderd die niets in het nummer zag. Het volstrekt onbekende bandje The McCoys scoorde er vervolgens een gigantische hit mee. Hun enige, jawel.
The Ivy League was een typisch Engels bandje in de stijl van de Searchers, Fortunes en andere meerstemmige popbandjes in de sixties. Running Around in Circles was hun enige hit.
Lace was ook een echte Britse popband, die met I’m a Gambler een merkwaardige pophit hadden. Merkwaardig vooral door het ingenieuze arrangement (later in het nummer komt er ook nog een prachtige accordeon bij).
The Nashville Teens scoorden een hit met hun versie van Loudermilk’s Tobacco Road, vooral dankzij de lekkere riffs.
The Merrymen maakten met Big Bamboo een typisch voorbeeld van een zomerhit. Eén zomer lang overal te horen, en daarna niets meer.
Crispian St Peters was ook een echte Britse sixties-popartiest, die met het catchy The Pied Piper een zeer grote hit scoorde.
Lorne Green tenslotte was de acteur die Pa Cartwright speelde in de westernserie Bonanza. Hij had met Ringo een onverwachte hit, want dit soort parlando-westernplaatjes kwam in Amerika meestal niet buiten de Country and Western-hitlijsten.
We kunnen hier dankzij de muziekpolitie van Buma/Stemra van elk nummer helaas maar 45 seconden laten horen, maar dat geeft meestal toch wel een redelijk goed beeld.

Je kunt luisteren door op het driehoekje te klikken.