Je kunt je op muzikaal gebied op verschillende manieren laten verrassen. Een van de manieren die tot verrassende ontdekkingen kan leiden voert je alfabetisch door het alfabet. Hier de letters u tot en met z, waarbij we de letter x overslaan. Er is weliswaar een cd van Xavier Losada onderweg, maar daar wilden we niet op wachten. Onderaan de pagina vind je van elke artiest twee fragmenten, zodat je luisterend kunt constateren dat het aanbod tegenwoordig zeer gevarieerd is, terwijl je dat ook vrij duidelijk aan de hoesjes kunt zien.


Ugly Stick

Een band uit de Amerikaanse midwest, met muziek die ze zelf graag cowpunk noemen. Je kunt dus een licht rauwe garagerockband verwachten met hillbillietrekjes, maar met verrassend genoeg ook de nodige melodieuze popmelodietjes die zowaar tot meezingen uitnodigen. De opnames zijn mij eigenlijk net iets te veel lo-fi, want dit is op zich zeker geen slechte popband. En er wordt met duidelijk veel plezier gespeeld, en de band straalt een zekere energieke vrolijkheid uit.


Väsen

Väsen is een Zweedse folkrockband die inmiddels twintig jaar bestaat, en die ter gelegenheid daarvan de cd Väsen Street uitbracht. Hier klinkt alles wat pittiger en puurder dan op het album dat ze met Mike Marshall en Darol Anger maakten, maar zeker niet minder. Hier is het meer authentieke Zweedse folk die als basis dient, met een stevige gitaar, de gierende nickelharpa en een altviool. Je kunt horen dat ze na twintig jaar nog absoluut niet op routine draaien, want alles klinkt energiek en fris.

  • Väsen – Väsen Street – North Side NSD6096

Beth Wimmer

Toen ze achttien was verhuisde ze van New England naar Los Angeles in het warmne Californië, maar inmiddels woont ze in Zwitserland. Voor de cd Miracle Girl wist ze wel een paar Amerikaanse topmuzikanten te strikken, die zowel ingetogen kunnen spelen als lekker kunnen rocken. De fragmenten laten beide kanten een beetje horen. Country, folk en rock worden wat door elkaar geroerd, er komen wat intelligente teksten bij kijken en we hebben een voortreffelijk album van een prima singer/songwriter.


Marisa Yeaman

De Australische singer/songwriter Marisa Yeaman komt uit Melbourne, maar ze brengt heel wat tijd “on the road” door, en daar getuigt haar album Roadmap Heart mooi van, met nummers als Amsterdam Rain en Flying North. Mooie liedjes, prima arrangementen, goede teksten. Ook veel treurige liefdesliedjes overigens. Alleen de mix had wat beter gekund wat mij betreft.

  • Marisa Yeaman – Roadmap Heart – Deep Pearl Records Dee Pearl 0005

Zepubicle

Scientists Levitate Small Animals is de titel van de cd van Zepubicle, maar de vijf composities zijn alleen maar genummerd. Vreemde muziek, met verschuivende klanktapijten vol schurende en krakende geluiden die nauwelijks een melodie vormen. Weerbarstige muziek, waar Killick voor het grootste deel verantwoordelijk voor lijkt te zijn. Muziek voor de sterken van geest.

  • Zepubicle – Scientists Levitate Small Animals

Je kunt luisteren door op het driehoekje te klikken.

 

      ugly stick - gone my love

      ugly stick - she's sick

      väsen - väsen street

      väsen - yoko

      beth wimmer - i couldn't do it

      beth wimmer - self-righteous son of a bitch

      marisa yeaman - desolate

      marisa yeaman - amsterdam rain

      zepubicle - track 3

      zepubicle - track 5 

terug naar de startpagina van moors magazine

»