Er zijn ontzettend veel prachtige oude liedjes die nauwelijks of nooit meer gespeeld worden. Dan Zanes heeft uit The American Songbag vijfentwintig liedjes gekozen die hij voor die tijd zelf nog niet kende, en heeft ze vervolgens met een avontuurlijk ingestelde band opgenomen, zonder al te eerbiedig met de liedjes om te springen. Over het resultaat kunnen we kort zijn: de cd Parades and Panoramas is een fantastische aanrader. Sterker nog, ik raakte tijdens het luisteren zo enthousiast dat ik voor mezelf ook meteen maar die American Songbag heb besteld. Het gaat om een boek uit 1927 van de Amerikaanse dichter Carl Sandburg, waarin hij 280 liedjes verzamelde, die hij onderbracht in vierentwintig hoofdstukken met thema’s als Pioneer Memories, Railroad and Work Gangs, Hobo Songs, Bandit Biographies, enzovoorts. Sandburg voorzag de liedjes verder van historische voetnoten, anecdotes, bronnen, alternatieve coupletten en nog veel meer. Het bleek voor Dan Zanes een buitengewoon enthousiasmerend boek te zijn.

Voordat we het over de muziek gaan hebben moet ik even iets kwijt over de verpakking van dit plaatje. De cd zit verpakt in een boekje dat op dubbele pagina’s uitgebreid aandacht besteedt aan elk van de 25 liedjes. Je vindt er teksten en akkoorden, maar ook de uitvoerenden, een commentaar van Sandburg plus commentaar van Zanes, en dat alles ook nog eens in een geweldige vormgeving. Als je de cd opzet en je pakt het boekje erbij kun je mooi gelijk op met de muziek van de teksten en de typografie van het boekje genieten. Zeldzaam mooi, en ook zeldzaam informatief.

Dan tenslotte de muziek. Dan Zanes zingt zelf de meeste nummers, en speelt daarnaast fantastisch gitaar en een reeks van andere instrumenten. Maar wat de cd echt geweldig maakt is dat de gastmuzikanten precies op de juiste losse manier virtuoos bezig zijn. Als je weet dat Marc Ribot tegenwoordig met Tom Waits op tournee is dan heb je misschien al een beetje een idee van de kwaliteit die je hier kunt verwachten. De rest van de musici en zangers doet niet voor hem onder. Dat betekent dat al die nummers die bijna een eeuw oud zijn (en soms nog veel ouder) hier allemaal klinken alsof ze gisteren geschreven zijn. Een plaat om buitengewoon enthousiast over te worden, en die we hier dan ook ongegeneerd als super-aanrader presenteren. Een juweeltje zoals je ze niet vaak tegenkomt.

dubbele pagina over liedje nummer acht...

De dubbele pagina over All Night Long, liedje nummer acht.

de band...

Ze spelen nooit allemaal tegelijk, maar dit zijn de musici die meedoen.