Dan Zanes was voor mij de grote ontdekking van 2005 met zijn Parades and Panoramas. Een prachtplaat die nog steeds staat als een huis, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Nu is er een dvd van Zanes verschenen waarop je een concert ziet dat hij  met zijn vaste band gaf in de New Yorkse Knitting Factory. Hier speelt het gezelschap, zonder gasten, voor een publiek van ouders en kinderen, en ze maken er een echt feest van.

Dat klinkt misschien alsof Zanes alleen leuk is voor kinderen of families met kinderen, maar niets is minder waar. Zanes speelt met zijn vrienden een mix van traditionals uit de American Songbag en eigen nummers, en juist de bedrieglijke eenvoud van die liedjes kan je op een verkeerd spoor zetten. Want dit gezelschap is wel ontzettend goed. Collega’s als Marc Ribot en Philip Glass hadden dat al lang in de gaten, dus die vervullen met hoorbaar plezier gastrollen op de cd’s van Zanes. Op de dvd zie je alleen het vaste gezelschap waar Zanes mee optreedt, maar dat doet aan de kwaliteit niets af. Er wordt geïnspireerd gespeeld voor een zeer enthousiast publiek, en het optreden eindigt heel mooi met het prachtige Sidewalks Of New York, waarbij we tegen het eind van het nummer inderdaad op een New Yorks trottoir terechtkomen.

Naast het concert vind je ook nog eens zes videoclips op de dvd, waarvan er een paar (met tekenfilmpjes) voor de Amerikaanse Sesamstraat gemaakt zijn. De dvd eindigt met het serieuzere maar schitterend mooie Wanderin’. Bij de extra’s vind je onder meer een filmpje over Heifer International, de organisatie waar een deel van de opbrengst van de dvd heen gaat, en die kleinschalige Derde Wereldprojecten realiseert. Dat is mooi meegenomen, maar ook als je jezelf gewoon op een ontzettend leuke, vrolijkmakende dvd wil trakteren kun je deze blind aanschaffen.