Op het hoesje van het album Down The Rabbit Hole van de twee virtuoze gitaristen Gary Lucas en Gérald Zbinden staat nadrukkelijk vermeld dat de plaat live in de studio is opgenomen zonder overdubs. Dat is zeker geen overbodige vermelding, want beide heren weten samen soundscapes te produceren die zo geavanceerd klinken, en waarin ze zulke ongewone en merkwaardige geluiden uit hun gitaren weten te toveren dat je al snel denkt dat er veel met effecten en overdubs gewerkt zal zijn.

Gary Lucas speelt akoestische en elektrische gitaar, steelgitaar en electronica, Gérald Zbinden elektrische en “hollow body” gitaar en electronica, en voor drie nummers worden ze bijgestaan door de soepele jazzdrummer Marcel Papaux. De cd werd in Zwitserland opgenomen, in Lausanne. Allemaal overbodige informatie die je meteen vergeet als je naar de muziek gaat luisteren, want dit is een muzikale trip waarbij je alles vergeet en je met open mond zit te luisteren naar een geluidstapijt, een soundscape, dat van begin tot eind ongehoord spannend blijft. Er wordt geïmproviseerd, zeker, maar het is zeker geen oeverloos gepiel en geneuzel, daar zijn deze twee mannen gewoonweg te goed voor. Ze gaan een gitaristisch gesprek met elkaar aan dat werkelijk geen moment verveelt.

Geen loos vertoon van virtuositeit dus hier, maar geniaal abstract samenspel waarmee de fraaiste composities worden neergezet. Maar het is een beetje als met kunst – liefhebbers van tekeningen met een verhaaltje houden vaak niet van abstracte kunst, liefhebbers van liedjes houden vaak niet van instrumentale, abstracte muziek. Maar als je daar wel van houdt is dit een absolute aanrader.

  • Gary Lucas & Gérald Zbinden – Down The Rabbit Hole – Border Records