Zangeres Lilian Vieira komt uit Brazilië, maar ze woont al vanaf 1989 in Nederland, waar ze aan het Rotterdamse conservatorium zang studeerde. Stefan Kruger is van oorsprong een Nederlandse jazzdrummer en toetsenist Stefan Schmidt komt uit Duitsland, al woont ook hij al vijftien jaar in Nederland. Met zijn drieën vormen ze Zuco 103, een band die op het eerste gehoor Braziliaans klinkt, maar waar je al snel de invloeden van overal in hoort doorklinken.

Dat is ook zo op After The Carnaval, waar uitgesproken funky nummers op staan, maar ook stevig rockwerk en zwoele ballades en zowat alles daartussenin. De sensuele en soepele stem van Vieira zorgt ervoor dat alles zich bindt en dat je overal het gevoel hebt dat je op een zomers Braziliaans strand ligt te ontspannen, met zwoele en licht melancholieke muziek die je overspoelt. Maar er mag ook gelachen worden. Luister maar eens naar het bijzonder grappige Fulero, dat zelfs wat doet denken aan de muziek van de tegendraadse Tom Zè.

Ook in andere nummers lijken ze geïnspireerd door de onconventionele aanpak van Zè – ze zijn niet bang voor rare samples, electronische vervormingen of maffe koortjes. Luister maar naar Begrimed. En ook hier geldt dat de stem van Vieira zelfs de merkwaardigste arrangementen met haar ontspannen zang een vanzelfsprekendheid mee weet te geven die uniek is. Zuco 103 is zo een band geworden die steeds interessanter wordt, omdat ze nog steeds op muzikaal avontuur zijn.

Maar muzikaal avontuur is alleen leuk als je ook echt door de muziek geraakt wordt, en ook dat lukt hier goed. Het is niet alleen een heerlijke feelgoodplaat geworden, maar er klinkt ook melancholie in door, het is soms heel spannende muziek en je krijgt er een lekker loom zomergevoel bij. Kortom – een heerlijk plaatje.

  • Zuco 103 – After The Carnaval – Dox Records DOX051 LC-14003