Zulya Kamalova komt uit de Centraal Russische republiek Tatarstan, maar ze woont nu al vijftien jaar in Australië, waar ze met de beste wereldmuzikanten van Melbourne samenwerkt. Op haar vorige cd’s maakte ze muziek die zo van de toendra’s en steppen leek te komen, maar op haar nieuwe album is de inspiratiebron de uitgebreide metro van Moskou. Het is ook de eerste plaat die helemaal in het Russisch gezongen wordt.

The Children of the Underground is de naam van haar nieuwe band, en gaat hier om een groep muzikanten die exact aanvoelt wat Zulya wil. Dat levert op The Waltz Of Emptiness (and other songs on Russian Themes) meeslepende muziek op, waarin precies op de goede momenten gas teruggenomen wordt, maar waar toch ook de ingetogen arrangementen samengaan met een fraaie gelaagdheid.

Anthony Schulz speelt  accordion, Lucas Michailidis de elektrische gitaar, Andrew Tanner de dubbele bas en Justin Marshall zit achter de drums. Zulya zelf zingt (prachtig, prachtig!) en speelt akoestische gitaar. Verder zijn er nog wat gasten die op goede momenten een blazerssectie vormen en wordt er ook nog banjo, cello en zelfs xylofoon gespeeld. Daarnaast duikt er in een paar nummers ook nog een soort van subtiel kozakkenkoor op. En allemaal precies goed. Heel indrukwekkend, maar ook gewoon hele mooie muziek om met volle teugen van te genieten. Melancholieke grotestadsmuziek met flarden moderne folk en jazz. Wereldmuziek, maar van een klasse apart.

De liedjes zijn allemaal door Zulya zelf geschreven, soms samen met Andrew Tanner of met de complete band. Prachtige liedjes zijn het, die door Zulya schitterend gezongen worden, niet te zwaar, niet te licht, maar met zeer veel overtuigingskracht. Je zou Zulya kunnen omschrijven als avontuurlijke muzikale wereldburger par excellence. Een heerlijk album, dat bovendien steeds mooier wordt.

  • Zulya and the Children of the Underground – The Waltz of Emptiness (and other songs on Russian Themes) – Westpark Music 87114