We hebben hier al eerder geschreven over Zulya Kamalova en haar Australische band, en over hun nieuwe cd 3 Nights kunnen we al even enthousiast zijn.

Wereldmuziek is eigenlijk geen genre. Meestal wordt het etiket “wereldmuziek” door ons geplakt op alle nietwesterse volksmuziek. Voor mij wordt het eigenlijk pas echt wereldmuziek als twee of meer genres door een synthese, mix of fusie met elkaar worden verbonden. Zulya voldoet met haar band volledig aan deze omschrijving.

Zulya is een Russische Tataarse, maar sinds haar verhuizing naar Australië mengt ze Tataarse en Russische muziek met Australische, maar ook met folk, pop en jazz, met een verrassend mooi resultaat. Ze zingt op dit album niet alleen in het Russisch, maar ook in het Tataars en het Engels (met een aantrekkelijk Russisch accent) en ze doet dat zeer overtuigend. De band is verder niet vies van een beetje avontuur, en met name in de tweede helft van de set horen we een paar bijzondere, inventieve en spannende arrangementen. Daarnaast is de melancholie nooit ver weg.

Behalve twee fraai gearrangeerde Tataarse traditionals schreef Zulya alle nummers zelf, soms samen met haar bandleden Andrew Tanner (de bassist), Justin Marshall (de drummer) en Lucas Micailidis (de gitarist). Accordeonist Anthony Schulz is verder zeer bepalend voor het mooie eigen geluid van de band. Echte wereldmuziek van een singer/songwriter van wereldklasse.

  • Zulya and The Children of The Underground – 3 Nights – Music & Words/Westpark 87143