Scandinavische Americana wordt getekend door dezelfde merkwaardigheden als bijvoorbeeld Nederlandse Americana – het klinkt vaak fantastisch, maar het steenkolenengels is vaak ook wel erg aandoenlijk. Maar als je daar geen moeite mee hebt zijn dit twee voortreffelijke albums uit het noorden van Europa.

PG & Frank

John Beland is gitarist in de laatste reïncarnatie van de legendarische Flying Burrito Brothers, en hij produceerde voor het Noorse duo PG & Frank het album Chasing the Wind. Hij speelt zelf alle gitaren op het album, en bovendien mandoline en keyboards. Hij heeft zijn stempel goed op het album gedrukt dus, en het klinkt dan ook fantastisch. De twee artiesten waar het hier om gaat heten voluit Frank R Fjellvang en PG Stølen. De laatste, PG, schreef twee van de dertien voortreffelijke liedjes, Frank schreef de rest. Ze speelden al meer dan twintig jaar samen in verschillende bands, en dit is hun vierde duo-album. Ze maken Americana die dicht tegen countryrock aanzit. Mooie arrangementen, en een mooi groeiplaatje.

Slowman

Svante Törngren is een Zweed die al zo’n kleine veertig jaar muziek maakt. In de jaren zeventig was hij een Zweedse gitaarheld die in allerlei pop- en rockbands speelde. Twintig jaar geleden zei hij de muziekbusiness vaarwel, en de artiestennaam Slowman is een beetje zijn tongue-in-cheekmanier om aan te geven dat twintig jaar wel lang is op weg naar je eerste soloplaat. De Americana die Slowman produceert is om te beginnen ook Engelstalig, al is zijn Engels beter dan dat van zijn Noorse collega’s. Hij is bovendien meer een rockartiest, met stevige riffs en een dampende band. Er wordt wat blues doorgeroerd (vandaar het label Americana) en de teksten zijn te plaatsen in de singer/songwritershoek. Juist als je denkt met een echte gitaarfreak te maken te hebben zingt hij een ballad die begint met een piano en intieme zang. Maar ook dat nummer komt even later met ijzersterk gitaarspel terug. Maar er zit genoeg variatie in dit sterke album, met melodieuze nummers die beklijven. Een sterke plaat.

  • PG & Frank – Chasing the Wind – SteelMountainRecords
  • Slowman – The Best of Slowman – Slow Records

Kijk vooral ook op de sites voor wat voorbeelden van hun muziek.