borsht...

yale strom & hot pstromi

 

Klezmer is de joodse feestmuziek die niet alleen bij bruiloften en andere feesten werd gespeeld, maar ook bij begrafenissen. Meestal is er een grote rol voor de weemoedige, melancholieke klarinet ingeruimd, al zijn er tegenwoordig klezmerorkesten te vinden met totaal afwijkende bezettingen. De Amerikaan Yale Strom ging een kwart eeuw geleden op trektocht door de voormalige oostbloklanden, op zoek naar oude klezmer en jiddische muziek. Na een jaar keerde hij terug naar de USA en stelde in 1982 de band Hot Pstromi samen.

De basis van het repertoire van de band ligt in het originele materiaal dat Strom uit Europa meebracht, maar de band schrijft zelf ook nummers en er wordt op momenten ook stevig ge´mproviseerd. Het resultaat is een band die weliswaar klinkt als een authentieke oosteuropese klezmerband, maar die genoeg avontuur ingebakken heeft om een eigen geluid te creŰren. Het is de perfecte manier om een traditie echt levend te houden, zeker als er met zoveel liefde en overgave gespeeld wordt als hier.

Daar komt bij dat we hier een virtuoos gezelschap hebben dat ook echt op een mooie jazzy manier kan improviseren, met schitterende scheurende saxsolo's, een vlammende fiddle, een gedreven accordeon, en die prachtig klagende klarinet. Magnifiek. Klezmer op zijn best en zijn levendst.

 

terug naar de startpagina van moors magazine