alan hovhaness...

alan hovhaness

 

 

OgreOgress is het Klassiek-Experimentele platenlabel van Michigan, en daarin zijn ze behoorlijk uniek. Er worden cd's uitgebracht op dit label met muziek die je nergens anders hoort, zoals For Feldman of een serie met de number pieces van John Cage. Ze deinzen ook niet terug voor nog obscuurder werk, en daar kunnen we als luisteraar alleen maar gelukkig mee zijn, want zo krijgen we nu een paar bijzonder mooie stukken te horen van de excentrieke Amerikaanse componist Alan Hovhaness.

Hovhaness leefde van 1911 tot 2000 en was de zoon van een Armeense immigrant. Hij werd bekend met een paar vrij conventionele composities, maar wat we hier horen is apart. Hij schrijft klassiek aandoende, weelderig melodieuze muziek voor klassiek orkest, maar doorspekt bijvoorbeeld Shambala Opus 228 uit 1969 met duetten van viool en sitar, die weer naadloos overgaan in prachtige melodieuze orkeststukken. Die orkestrale delen zijn overigens niet alléén maar aangenaam melodieus, er klinkt af en toe een nadrukkelijke dissonant door.

Hovhaness combineerde oud met modern, oost met west, en die combinaties weer met elkaar. Dat geeft een bevreemdend, maar ook een bevrijdend effect. De orkestrale stukken zijn opgenomen met de Slovenska Filharmonia onder leiding van Rastislav Stúr in Slowakije, de tussenstukken werden in Amerika en Canada opgenomen met violiste Christina Fong, sitarspeler Gaurav Mazumdar, pianist Paul Hersey en trompettist Michael Bowman. In de studio werd het allemaal op perfecte wijze aan elkaar geplakt, zodat alles als één organische compositie klinkt, zoals het hoort.

Het schijfje dat je krijgt als je Janabar Talin Shambala aanschaft bevat aan cd-kant met een uur muziek, en een audio-dvd-kant, met twee uur muziek. Daarnaast staat er nog een interview op en wat achtergrondinformatie. Een voorbeeldige uitgave dus. Met, laten we dat vooral niet vergeten, prachtige muziek.

terug naar de startpagina van moors magazine