imetla‚...

imetla‚

de band...

imetla‚ en nl mundo...

Marokkanen die hun wortels in het Rifgebergte hebben liggen hebben niet zo'n beste reputatie in Nederland, maar dat die wortels ook op een positieve, creatieve manier kunnen worden ingezet bewijst de band Imetla‚. De bandnaam betekent zoveel als wereldburgers of zwervers. Een groep vrienden die elkaar in hun nieuwe thuisland ontmoetten en die samen muziek gingen maken vanuit een liefde voor de muziek uit het Rifgebied. Ze wilden die muziek ontwikkelen en voor een breder publiek toegankelijk maken.

Dat lukt ze op de cd We Will Exist buitengewoon goed, want er wordt weliswaar gespeeld vanuit die roots, maar je hoort naast mediterrane percussie ook een drumstel, en naast de luit ook de elektrische rockgitaar, naast fluiten ook saxen, en ga zo maar door. Daardoor creŽert Imetla‚ een volstrekt eigen, maar volkomen natuurlijk klinkende sound, een fusie van hun eeuwenoude Izran met westerse en verschillende wereldmuziekinvloeden. Luister maar eens naar het gevarieerde Izran, waar alles wat Imetla‚ goed maakt samenkomt, tot en met de fantastische zang. Maar de cd heeft veel meer hoogtepunten. Een schitterende wereldfusieplaat, die toch stevig geworteld is in de eigen tradities van Noord Marokko.

Imetla‚ werkt als kosmopolitische groep serieus aan tolerantie en harmonie, dat bewijst ook hun samenwerking met NL Mundo, de Spaans-Nederlandse groep die ook Nederland als de wereld ziet. Samen maakten ze de fantastische liveplaat Izran & Flamenco, waar die twee meer dan uitstekend samen blijken te gaan. Sterker, vlammender en gepassioneerder muziek zul je in Nederland verder niet snel aantreffen. Een subliem album.

  • Imetla‚ - We will exist
  • Imetla‚ & NL Mundo - Izran & Flamenco - NL Disco NLD0060

imetlaa en nl mundo...

terug naar de startpagina van moors magazine